Hopp til innhaldet

Språkdrypp fra Dagsnytt i april

Dagsnytts språkdrypp i april:

** Familien til 13-åringen som døde i Valdres ber oss slutte å bruke formuleringen «ble funnet død.» De mener det gir inntrykk av at politiet brøt seg inn og fant henne. Moren var sammen med 13-åringen og var den som ringte politiet. Si heller «13-åringen som døde på en hytte i Valdres nyttårsaften.»

** Noen av oss har utviklet en slags redsel for å bruke pronomenet «dem» og sier eller skriver derfor alltid «de».
Språkrådet skriver:

Hovedregelen er at «de» brukes når pronomenet er subjekt i setningen, og at «dem» brukes når det er objekt eller står som styring til en preposisjon.

På gatene går de og slenger. (Vi kan også si: «De går og slenger …»; de er subjekt.)

Hun lyttet til ordene og gjemte dem i hjertet. (Dem er objekt for verbet gjemme.)

Ikke la «dem» forsvinne ut av språket!

** Siste skrik fra Språkrådet om uttalen av den greske øya Lesvos er at vi IKKE skal si Les’b’os (slik vi gjorde før) men mer slik det er skrevet – med «v». Aller helst en blanding av «b» og «v» – for dem som mestrer det!

** Uttrykket «Det har gått under radaren» brer om seg etter funnene i Panama-dokumentene. Dette er siste mote i å unnskylde UTEN å unnskylde, for det ligger vel en slags bagatellisering her?

** Minner om at NRK foretrekker «Panama-dokumentene», selv om det ikke er noen stor feil å si «Panama-papirene». (Det siste er en anglifisering.)

Dette skriver Språkrådet om saken:

-Papir eller dokument? I de fleste sammenhenger vil disse to ordene kunne brukes synonymt. Likevel mener vi at dokument er et mer presist ordvalg på norsk i denne sammenhengen, fordi det umiddelbart gir assosiasjoner i riktig retning.

Det er også lov å la være å bruke bindestrek. (Panamadokumentene.)

** Hørt i Dagsnytt i det siste: «Politiet opplever mange henvendelser fra ungdom». «Politiet FÅR mange henvendelser» er bedre, eller mer aktivt: «Mange ungdommer tar kontakt med politiet og forteller om…»

** Mange av oss har uttalt etternavnet til EU-presidenten feil. Donald Tusk skal uttales med en kort «o». (Tosk.)
Dette er ment som påminnelser og milde innspill fra språkkontaktene i Dagsnytt, vi har ingen makt til å pålegge noen noe.

Gode ønsker fra:

Vidar Eidhammer og Ida Creed

NRK Dagsnytt


Fleire meldingar